Weekly Current Affairs Quiz In Hindi | December 2nd week Current Affairs

Weekly Current Affairs Quiz In Hindi, December 2nd week Current Affairs, Today Current Affairs, Current Affairs December 2020, Daily Current GK, latest burning issues, News, Today GK and more, get from All Gk Hindi.

Weekly Current Affairs Quiz In Hindi

December 2nd week Current Affairs

Q1- हाल ही में यूनिसेफ डे कब मनाया गया? । When UNICEF Day la celebrated?

A) 11 दिसंबर / 11 December

B) 10 दिसम्बर / 10 December

C) 09 दिसम्बर/09 December

D) 05 दिसम्बर /05 December

Ans. 11 दिसंबर / 11 December

02- हाल ही में जारी किए गए विश्व के 50 एशियाई Celebrities की लिस्ट में कौन Top पर रहा है?/Who has been in the list of 50 Asian Celebrities of the World released recently?

A) बरमान मलिक /Amaan Malik

B) प्रियंका चोपड़ा जोनास / Priyanka Chopra Jonas

C) सोनू सूद / Sonu Sood

D) लिली सिंह / LIly Singh

Ans. सोनू सूद / Sonu Sood

Q3- हाल ही में Israel के साथ समझौता करने वाला 4 देश कौनसा बना है? Which country has recently become the 4 countries to have a deal with Israel?

A) UAE

B) बहरीन / Bahrain

C) सूडान / Sudan

D) मोरक्को / Morocco

Ans. मोरक्को / Morocco

Q4-हाल ही में Coilover पुल का उद्घाटन किस राज्य में किया गया है?/ Which state has recently inaugurated the Coilover bridge?

A) राजस्थान / Rajasthan

B) बिहार/ Bihar

C) उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh

D) बांध्र प्रदेश / Andhra Pradesh

Ans. बिहार/ Bihar

Q5- हाल ही में Sheikh saba al-Khalid को किस देश के Prime minister के रुप में चुना गया है?/ Recently Sheikh saba al-Khalid has been elected as the Prime Minister of which country?

A) कुवैत / Kuwait

B) बोमान / Oman

C) कतर / Qatar

D) इराक / Iraq

Ans. कुवैत / Kuwait

यह भी पढ़े: December 2020 Current Affairs | Today Current Affairs

Q6-हाल ही में International Golf Federation की नई अध्यक्ष कौन बनी है?/ Who has recently become the new president of the International Golf Federation?

A) पीटर डॉसन / Peter Dawson

B) एनिका सोरेनस्टैम / Annika Sorenstam

C) क्रिसटीन लेगार्ड / Christine Lagarde

D) कारमेन रेनहार्ट/ Carmen Reinhart

Ans. एनिका सोरेनस्टैम / Annika Sorenstam

Q7- हाल ही में वर्ल्ड स्क्वैश फेडरेशन की नया president किसे बनाया गया है?/ Who has been appointed the new president of the World Squash Federation recently?

A) क्लेयर कोनोर / Claire Conor

B) माईकल होल्डिंग / Michael Holding

C) जेना वोल्ड्रिज / Jenna Woldridge

D) जैक्स फोटन / Jacques Fontaine

Ans. जेना वोल्ड्रिज / Jenna Woldridge

यह भी पढ़े: November 2020 Current Affairs In Hindi | Today Current Affairs | Current Affairs 2020

Q8-2023 में होने वाले Indian Ocean Biner Games की मेजबानी कोनसा देश करेगा?/Which country will host the Indian Ocean Biner Games to be held in 2023?

A) पाकिस्तान / Pakistan

B) श्रीलंका / Srl Lanka

C) मालद्वीप / Maldives

D) मेडागास्कर / Madagascar

Ans. मेडागास्कर / Madagascar

Q9-“पायनियर ऑफ ह्यूमैनिटी: Maharishi Arvind” नामक किताब के लेखक कोन है? / Who is the author of the book “Pioneer of Humanity: Maharishi Arvind”?

A) नरेंद्र मोदी / Narendra Modi

B) रमेश पोबरियाल / Ramesh Pokhriyal

C) M. बैंकेया नायडू /M. Venkalah Naldu

D) अनुपम खेर / Anupam Kher

Ans. रमेश पोबरियाल / Ramesh Pokhriyal

Q10- भारत सरकार द्वारा भारत भर में सार्वजनिक स्थानों पर वाईफाई उपलब्धता में सुधार के लिए शुरू की गई योजना का नाम क्या है? / What is the name of the scheme launched by the Government of India to Improve WIFI availability In public places across Indla?

A) PM-CONNECT

B) PM-WIFI

C) PM-WANI

D) PM-HOTSPOT

Ans. PM-WANI

Q11-FICCI इंडिया स्पोर्ट्स अवॉर्ड मे ” Sportsperson of the year” का खिताब किसने जीता? / Who won the title of “Sportsperson of the year” at the FICCI India Sports Award?

A) इलावेनिल बलारिवन / Elavenil Valarivan

B) बजरंग पुनिया / Bajrang Punia

C) विराट कोहली /Vrat Kohll

D) Both A&B

Ans. Both A&B

Q12-यूरोपीय लीग मे गोल करने वाली पहली महिला फुटबॉलर कौन बनी है?/- Who became the first female footballer to score a goal In the European League?

A) बाला देवी/ Bala Devi

B) ऋतु फोगाट/ Ritu Phogat

C) रानी रामपाल / Ranl Rampal

D) PV सिंधु/ PV Sindhu

Ans. बाला देवी/ Bala Devi

यह भी पढ़े: Weekly Current Affairs Quiz In Hindi | December 1st week Current Affairs

यह भी पढ़े: Padhai me man kaise lagaye? Best Ideas 2020

यह भी पढ़े: November 2020 Current Gk in Hindi | 15 To 21 November

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here