Weekly Current Affairs Quiz In Hindi | December 1st week Current Affairs

Weekly Current Affairs Quiz In Hindi, December 1st week Current Affairs, Today Current Affairs, Current Affairs December 2020, Daily Current GK, latest burning issues, News, Today GK and more, get from All Gk Hindi.

Weekly Current Affairs Quiz In Hindi

December 1st week Current Affairs

Q.1-हाल ही में bhaarateey nausena divas कब मनाया गया?/Recently on which date Indian Navy Day is celebrated?

A) 01 दिसम्बर / 01 December

B) 02 दिसम्बर / 02 December

C) 03 दिसम्बर / 03 December

D) 04 दिसम्बर / 04 December

Ans. D) 04 दिसम्बर / 04 December

 

Q2 हाल ही में किस राज्य ने छोटे जानवरों के लिए अपना पहला Eco-bridge बनाया है?/Which state has recently built its first eco-bridge for small animals?

A) असम / Assam

B) त्रिपुरा / Tripura

C) उत्तराखंड / Uttarakhand

D) मध्यप्रदेश / Madhya Pradesh

Ans. C) उत्तराखंड / Uttarakhand

 

Q3- हाल ही में किस राज्य सरकार ने विवाह में पारदर्शिता के लिए कानून पास करने की योजना बनाई है?/Which state government has recently planned to pass a law for transparency in marriage?

A) मेघालय / Meghalaya

B) असम / Assam

C) पश्चिम बंगाल / West Bengal

D) महाराष्ट्र / Maharashtra

Ans. B) असम / Assam

 

Q4- हाल ही में जारी किए गए वैश्विक आतंकवाद सूचकांक 2020 मे भारत कौन से स्थान पर रहा? / Which place did Indla ranked In the recently released Global Terrorism Index 2020?

A) 63

B) 08

C) 94

D) 58

Ans. B) 08

 

Q5- हाल ही में विश्व की सबसे बड़ी मिल्क प्रोसेसर कंपनी कौन बनी है?/Which company recently become the world’s largest milk processor company?

A) डेयरी फारमर्स ऑफ़ अमेरिका / Dalry Farmers of America

B) फुटेरा (न्यूजीलैंड) / Fonterra (Now Zealand)

C) लैक्टालिस (फ्रांस) / Lactalls (France)

D) अमूल (भारत) / Amul (India)

Ans. A) डेयरी फारमर्स अॉफ अमेरिका / Dalry Farmers of America

 

Q6- Mariam webster ने हाल ही में किस शब्द को  “Word of the year” घोषित किया है? / What word has Merriam webster recently declared “Word of the year”?

A) LockDown

B) Quarantine

C) Pandemic

D) None of these

Ans. C) Pandemic

 

Q7- हाल ही में Aadi mahotsav का आयोजन कहाँ किया गया था? / Where was Aadi mahotsav organized recently?

A) नागालैंड / Nagaland

B) मध्यप्रदेश / Madhya Pradesh

C) आन्ध्रप्रदेश / Andhra Pradesh

D) मेघालय / Meghalaya

Ans. B) मध्यप्रदेश / Madhya Pradesh

 

Q8-हाल ही में किस राज्य के मुख्यमंत्री ने “Orunodoi योजना” की शुरुआत की है? /Which state’s Chief Minister has recently launched the “Orunodoi Scheme”?

A) केरल / Kerala

B) महाराष्ट्र / Maharashtra

C) गुजरात / Gujarat

D) असम / Assam

Ans. D) असम / Assam

 

Q9- हाल ही में सरयू नदी पर इंडिया की पहली Luxury Cause Service की शुरुवात की गई है, इसका नाम क्या है? / Recently India’s first Luxury Cause Service has been started on the Saryu River, what is its name?

A) ‘रामायण क्रूज़ सर्विस’ / ‘Ramayana Crulse Service’

B) ‘अलकनंदा’ /Alaknanda’

C) ‘प्रतीक्षा’ / Pratiksha

D) इनमे से कोई नहीं/ None of these

Ans. A) ‘रामायण क्रूज़ सर्विस’ / ‘Ramayana Crulse Service’

 

Q10- हाल ही में जारी रिश्वतखोरी जोखिम सूचकांक (Bribery Risk Index) में एशिया मे कौन सा देश पहले स्थान पर रहा? /Which country in Asia ranked first in the recently released Bribery Risk Index?

A) उत्तर कोरिया / North Korea

B) भारत / India

C) कंबोडिया / Cambodia

D) इंडोनेशिया | Indonesia

Ans. B) भारत / India

 

Q11-हाल ही में देश की पहला 100 Bakten Petrol XP 100 किसने लॉन्च किया है? / Who has recently launched the country’s first 100 Bakten Petrol XP 100?

A) प्रकाश जावड़ेकर / Prakash Javadekar

B) राजनाथ सिंह / Rajnath Singh

C) धर्मेंद्र प्रधान / Dharmendra Pradhan

D) थावरचंद गहलोत / Thawarchand Gehlot

Ans. C) धर्मेंद्र प्रधान / Dharmendra Pradhan

Also Read: November 2020 Current Affairs in Hindi | Today Current Affairs

Also Read: November 2020 Current Gk in Hindi | 15 To 21 November

2 thoughts on “Weekly Current Affairs Quiz In Hindi | December 1st week Current Affairs”

Leave a Comment

Share via
Copy link